Deze website serveert cookies bij de advertenties    |    Meer informatie    |    Geen melding meer: ik vind cookies OK

Wat is stalking?

Stalking is het hinderlijk volgen of lastigvallen van iemand.

Het is bekend dat beroemdheden regelmatig worden gevolgd of opgewacht door fans. In extreme gevallen kan dit uitmonden in stalking. Maar ook als je geen beroemdheid bent, kun je het slachtoffer worden van stalking. Vaak is dit het gevolg van een beŽindigde relatie, waarbij een van de partijen zich niet bij de beŽindiging wil neerleggen en contact blijft zoeken met de ander. Dit kan zich uiten in de vorm van bellen, sms'en of het versturen van elektronische of reguliere post.

Ook het zich ophouden voor de woning of het rondhangen op plaatsen waar het slachtoffer werkt of vaak langskomt, kan onder stalking vallen. Of het zwartmaken van de gestalkte persoon bij familie, buren en vrienden. Of het laten bezorgen van valse bestellingen en andere pesterijen.

De frequentie waarmee een en ander gebeurt en de inhoud van het contact bepaalt of het alleen vervelend is, of verder gaat. Eťn sms per dag is iets anders dan elke tien minuten een bericht.
In de meeste gevallen is de stalker een man. Wanneer binnen een relatie een van de partners de ander continu belt of sms't (als controle) en dit hinderlijke vormen aanneemt, dan kan dat worden gezien als een vorm van achtervolging of stalking.

Sinds 28 juni 2000 kent Nederland een speciale anti-stalkingwet. Die is bedoeld om stalkers gericht aan te pakken. Overigens spreekt de wet niet van stalking maar van belaging. Wanneer moderne communicatiemiddelen worden gebruikt om te stalken dan spreekt men van cyberstalking.

Tips bij stalking

Elke stalkingsituatie is anders. We kunnen dan ook alleen enkele algemene tips geven.

Hulp zoeken, advocaat inschakelen?

Als de situatie niet verbetert, of je gebukt gaat onder de omstandigheden, schakel dan professionele rechtshulp in. Vrijwilligers en lotgenoten zijn heel plezierig om je te ondersteunen, maar ze kunnen de oorzaak van het probleem niet wegnemen. Een advocaat kan op dit gebied zeer nuttig zijn. Zeker een advocaat die ervaring heeft met stalking. Je advocaat kan je adviseren over de te ondernemen stappen. Eťn van de overwegingen is aangifte doen bij de politie.

In dit overzicht voor juridische hulp vind je algemene handige links.
Bij een civiele procedure kan een rechtsbijstandverzekering goed van pas komen. Een verzekering voor rechtsbijstand levert professionele rechtshulp en/of vergoedt (een deel van) de kosten.

Pesten of treiteren, een mildere vorm

Een mildere vorm van stalking is pesten of treiteren, het een kan in het ander overlopen. Internet en moderne communicatiemiddelen maken het eenvoudiger om iemand lastig te vallen. Doordat mensen steeds meer gegevens (direct of indirect) online publiceren, zijn er voor (potentiŽle) stalkers steeds meer mogelijkheden.

Wees daarom zuinig op je privacy, plaats niet alle informatie online. Een algemene stelregel voor het gebruik van internet is: zet nooit gegevens online die je niet tijdens een sollicitatiegesprek kwijt zou willen. Hiermee wordt bedoeld dat je terughoudend moet zijn met het delen van privť-informatie. Het is heel eenvoudig om gegevens op internet te plaatsen, maar het verwijderen is moeilijk, vooral omdat er al snel kopieŽn worden gemaakt.
Lees meer over pesten op Pestweb

Stalking en sociale media

Een stalker is geÔnteresseerd in alles wat je doet. Sociale media zijn voor hem ideaal. Zo levert een Hyves- of Facebook-pagina een bron van informatie op en biedt de stalker - vooral bij regelmatige updates - de mogelijkheid om doorlopend "bezig te zijn" met het onderwerp van zijn belangstelling. Verder kan de stalker op deze manier inzicht krijgen in je gewoontes en te weten komen wie je vrienden zijn.
Het gebruik van beveiligde groepen of afgeschermde profielen helpt iets, maar de beste remedie is het niet gebruiken van sociale media. Wanneer dat niet mogelijk is, houd dan rekening met wat je online plaatst.

Verwijdering van gegevens op internet

Op de website van Bits of Freedom is veel informatie te vinden over privacy(rechten) op internet. De Suicide Machine helpt om je gegevens te verwijderen van Facebook, LinkedIn en Twitter.

Google kent sinds april 2013 een optie om een account te verwijderen. Deze mogelijkheid is bij de instellingen te vinden onder Accountactiviteit of Inactiviteitsvoorkeuren. Daarmee is te bepalen na hoeveel tijd van inactiviteit een Google account(s) worden verwijderd.
Het verwijderen van gegevens uit de zoekmachine van Google is te regelen via Verwijderingsbeleid.

Om tijdig nieuwe informatie over je op internet te vinden kun je Google Alerts instellen.

Aanvullende informatie over stalking

Op de (overheids-)website www.huiselijkgeweld.nl is aanvullende informatie te vinden over stalking. Hier lees je ook hoe je aangifte moet doen, en je vindt er een stappenplan tegen het stalken, inclusief een voorbeeldbrief van een betredings- en contactverbod. Een betredingsverbod dient ertoe iemand de toegang tot een woning, winkel of bedrijf te ontzeggen.


Stop stalking!

Beveiliging, beveiligingscamera

Als je bedreigd wordt, schakel dan altijd de politie in. Wanneer je je niet veilig voelt in je huis, dan zijn er diverse zaken die je zelf kunt ondernemen. Goed hang- en sluitwerk voor deuren en ramen helpt ongewenste bezoekers buiten te houden en zorgt voor een veiliger gevoel. Hetzelfde geldt voor een buitenlamp met een bewegingsmelder. Wanneer die lamp gemonteerd wordt op plekken waar veel mensen (of dieren) langskomen dan kan het middel erger zijn dan de kwaal omdat je schrikt als de lamp telkens aan gaat. Kies dan voor een permanente verlichting buiten.
Een hek of muur rond een huis helpt tegen inbrekers. Die moet stevig en hoog genoeg zijn, en bij voorkeur voorzien van prikkeldraad. In een woonwijk is dit niet altijd te realiseren.
Beveiligingscamera's kunnen een veilig gevoel geven. Of het echt helpt is niet met zekerheid te zeggen, maar als het goed is voor je gemoedsrust dan is het zeker het overwegen waard.
Lees er meer over op de pagina beveiligingscamera's
Een deurintercom kan praktisch zijn. Versies met geÔntegreerde video zijn niet duur meer.

Einde van een relatie - wachtwoorden

Als een relatie beŽindigd, denk dan na of je ex wachtwoorden of pincodes van je kent. Wijzig ze, ook bij de minste twijfel. Vergeet ook de toegang tot internet niet, inclusief een eventueel gast-account voor je netwerk. Feitelijk geldt voor steeds meer apparatuur die geÔnstalleerd is dat die met internet verbonden kan zijn. Misbruik ligt op de loer, voorkom dat met nieuwe toegangscodes.