Huurverhoging 2021
Deze pagina beschrijft de situatie voor het jaar 2021, tot 1 juli 2022.
De actuele situatie kun je vinden op huurverhoging.
De actuele situatie kun je vinden op huurverhoging.
Geen verhoging huren sociale woningen in 2021
De huren van sociale-huurwoningen mogen in de periode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 niet worden verhoogd. Deze maatregel is ingevoerd in verband met de coronacrisis.Huurverhoging en huurprijsbescherming
In verband met de huurprijsbescherming is de huurverhoging voor huurwoningen die niet in de vrije sector vallen aan strikte regels gebonden. Zo bepaalt de overheid met welk percentage de huren van de sociale-huurwoningen jaarlijks mogen stijgen. Bovendien mag de huurprijs door de huurverhoging niet boven de maximale huurprijs uitkomen. Wat de maximale huurprijs van een woning is, wordt bepaald door het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel).Gebruik de huurprijscheck van de Huurcommissie voor berekening van de maximale huurprijs.
Maximale huurverhoging 2021
De huren van sociale-huurwoningen mogen in de periode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 niet worden verhoogd. De servicekosten mogen daarentegen wel worden verhoogd. De verhuurder is verplicht een overzicht van de servicekosten aan je te verstrekken en moet uitleggen waarom de kosten stijgen.Voor vrijesectorwoningen geldt sinds 1 mei 2021 dat er een maximum gesteld wordt aan de jaarlijkse huurverhoging. Dit is voor een periode van 3 jaar (tot 1 mei 2024). Het maximum bedraagt 1% plus de inflatie. Voor 2021 komt dit uit op een maximale huurverhoging van 1% plus 1,4% inflatie = 2,4%. Ook voor vrijesectorwoningen geldt dat de verhuurder de servicekosten wel mag verhogen met meer dan 2,4%. Mits de verhuurder een kostenoverzicht verstrekt en duidelijk aangeeft waarom de servicekosten zijn gestegen.
Overigens mag de huurverhoging wel boven het maximale bedrag uitgaan als deze het gevolg is van een verbetering van de woning.
Inkomenstoets bij verhoging van de huur
Voor de periode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 maakt het geen verschil of het huishoudinkomen in 2019 lager of hoger dan de inkomensgrens van €44.655 was: er mag in beide gevallen geen huurverhoging worden doorgevoerd.Ook voor kamers, woonwagens of woonboten geldt dat van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 de maximale huurverhoging 0% is.
advertentie
De voorwaarden voor verhoging van de huur
De verhuurder die de huurprijs van zijn woningen wil verhogen, moet zich aan een aantal regels houden (onderstaande geldt niet voor sociale-huurwoningen in de periode 1 juli 2021 tot 30 juni 2022):-
De huurprijs mag maximaal eenmaal per jaar worden verhoogd. Er zijn twee uitzonderingen:
1) In het eerste jaar mag op de vaste huurverhogingsdatum een huurverhoging plaatsvinden.
2) Na een woningverbetering mag een extra huurverhoging plaatsvinden (woningverbetering is niet hetzelfde als onderhoud). - De huurverhoging mag op elke datum van het jaar plaatsvinden, maar pas vanaf 1 juli mag het nieuwe, door de overheid vastgestelde maximale verhogingspercentage worden doorgevoerd. Daarom vindt huurverhoging meestal per 1 juli plaats.
- Door de huurverhoging mag de huur niet uitkomen boven de maximale huurprijs van een woning (zie de paragraaf 'Huurprijsbescherming')
- De verhuurder moet de huurverhoging aankondigen in een schriftelijk voorstel dat persoonlijk aan de huurder is gericht. Een Modelbrief Voorstel tot Huurverhoging is te downloaden van de website van de Huurcommissie.
- Het voorstel moet ten minste twee maanden voor de ingangsdatum van de huurverhoging door de huurder zijn ontvangen.
Inhoud van huurvoorstel
Het huurvoorstel moet ten minste de volgende gegevens bevatten:- huidige huurprijs
- percentage van de huurverhoging
- nieuwe huurprijs
- ingangsdatum van de nieuwe huurprijs
- hoe de huurder bezwaar kan maken
- termijn waarbinnen de huurder bezwaar kan maken
Bezwaar maken tegen huurverhoging
Als de huurder het niet eens is met de huurverhoging kan hij bij de verhuurder bezwaar maken. Dit bezwaarschrift moet zijn ingediend voor de voorgestelde ingangsdatum van de nieuwe huurprijs. Op de website van de Huurcommissie kan de huurder hiervoor een Bezwaarschrift Jaarlijkse Huurverhoging downloaden. Als de verhuurder het niet met het bezwaar van de huurder eens is, zal hij de Huurcommissie vragen uitspraak te doen over de redelijkheid van het voorstel.Is de huurder te laat met het indienen van een bezwaarschrift bij de verhuurder, dan heeft hij nog tot drie maanden na de ingangsdatum van de nieuwe huurprijs de gelegenheid om zelf bij de Huurcommissie een verzoek in te dienen om uitspraak te doen. Laat de huurder deze mogelijkheid voorbijgaan, dan is hij aan de nieuwe huurprijs gebonden.
Gronden voor bezwaar
Bezwaar maken tegen het huurverhogingsvoorstel heeft alleen zin als de huurder een geldige reden heeft om de huurverhoging af te wijzen. Geldige redenen zijn bijvoorbeeld:- de huurprijs wordt door de verhoging hoger dan de maximaal toegestane huurprijs
- de huurverhoging is minder dan twee maanden voor de ingangsdatum voorgesteld
- de huurverhoging vindt plaats binnen een jaar na de vorige verhoging (maar: zie uitzonderingen in paragraaf 'voorwaarden voor verhoging van de huur')
- de inkomensafhankelijke verhoging klopt niet omdat het huishoudinkomen niet correct is